PRIHRANEK DENARJA

Ne mečite denarja skozi okno

Stroški ogrevanja v zimskem času in hlajenja poleti so veliki, hkrati pa vsi v svojem domu želimo čim večje udobje. Eno izmed rešitev lahko predstavljajo tudi kakovostna okna in vrata, ki poskrbijo za zmanjšanje porabe energije in posledično tudi stroškov.

V nadaljevanju vam za lažjo predstavo o prihranku navajamo konkreten primer, podkrepljen s številkami. Stara in enojno zastekljena okna so razlog za visoke stroške ogrevanja. Toplotna izolacija sodobnih oken je veliko boljša, kot je bila pred nekaj leti.

Če primerjamo: okno z enojno zasteklitvijo iz zgodnjih osemdesetih let je imelo v povprečju toplotno prehodnost pribižno 5-6 W/m2K. Danes okna ne smejo imeti Uw-vrednost večje od 1,3 W/m2K, zaradi uredbe o varčevanju z energijo (EnEV 2009). V bodoče bodo morale biti Uw-vrednosti še manjše od 0,95 W/m2K. To je odličen način za učinkovito zmanjševanje stroškov ogrevanja in porabe energije. V današnjem času je dodatni strošek za trojno zasteklitev minimalen in amortizacija se hitro doseže z večjo energijsko učinkovitostjo.

 

Že s standardnim okenskim sistemom Eforte z jekleno ojačitvijo (Uf(okvirja)=0,95 W/m2K) in 3-slojnim steklom (Ug(stekla)=0,6 W/m2K ), kjer je toplotna prehodnost celotnega okna Uw=0,8 W/m2K (standard za pasivne gradnje), prihranite pri stroških kurilnega olja kar do 1120 L/leto, kar je približno 784 Eur in zmanjšate emisije CO2 za 2240 kg na letni ravni.

 

Izračun temelji na primerjavi s starim oknom z enojno zasteklitvijo (Uw-vrednost 2,8 W/m2K), za okno standardne dimenzije 1,23 m x 1,48 m. Osnova za obračun stroškov za ogrevanje: stroški goriva 0,70 EUR / liter in površina oken 50m2.

Eforte Standardna izvedba z jekleno ojačitvijo
Uf (okvir) 0,95 W/m2K
Ug (troslojna zasteklitev) 0,6 W/m2K
Uw (celotnega okna) 0,8 W/m2K (standard za pasivne hiše)
Prihranek 1120 litrov kurilnega olja/ leto
Prihranek pri stroških ogrevanja v prvem letu 784 Eur
Zmanjšanje emisij CO2 na leto 2240 kg / letno

Na tej strani smo sestavili seznam ključnih vprašanj v zvezi z energetsko učinkovitostjo. Ponujamo vam odgovore, ki vam bodo pomagali zmanjšati stroške energije.

1. Kako okna in vrata prispevajo k toplotni zaščiti doma?

Dobra toplotna zaščita je le tako učinkovita, kot najšibkejši člen v verigi. In to so pogosto stara okna in vrata. Najboljša fasada prispeva zelo malo, če imate še vedno stara vrata in okna z enojno zasteklitvijo. Po dolgoletni uporabi so okna in vrata pogosto zvita, tesnila krhka ali celo strgana oziroma jih sploh ni. To omogoča, da zunanji zrak nekontrolirano uhaja v prostor.

Nova SeCOM toplotno-izolacijska okna so okoli 5-krat bolj učinkovita kot stara enojno zastekljena okna. Podobno je tudi z novimi vhodnimi vrati iz termoizolacijskih plošč in profilov. Izbirajte modro in ne mečite denarja skozi stara okna in vrata!

2. Ko se pogovarjamo o energetski učinkovitosti, zasledimo "U-vrednosti". Kaj to pomeni?

To je vrednost, prej imenovana k-vrednost, ki je znana tudi kot koeficient toplotne prevodnosti in se meri v vatih na kvadratni meter na kelvin (W/m²K). Izraža količino toplote, ki teče med notranjostjo in zunanjostjo skozi 1 m² okna pri temperaturi 1 Kelvin. Nižja kot je vrednost U, boljša je toplotna izolacija okna.

Nemci so izračunali, da lahko na hitro določimo prihranek. Za vsakih 0,1 zmanjšane vrednosti Uw boste namreč prihranili cca. 1,2 l kurilnega olja na kvadratni meter okna letno. Se ne sliši veliko? Recimo, da ste zamenjali okna s približno Uw = 2,8 W/m²K z novimi termoizolacijskimi okni Uw = 1,0 W/m²K. V enodružinski hiši z okensko površino približno 30 m² se to enači s približno 650 litrov manjšo poraba olja!

Kalkulator za izračun energijskega prihranka

3. Kakšne so tehnične možnosti oken in vrat za večjo toplotno zaščito?

Pomembna je odlična kombinacija vseh materialov, ki vključuje material profila, geometrije profila z vgradno globino in številom komor, toplotno izolacijsko steklo, okovje, tesnila in v primeru vhodnih vrat tudi toplotno prevodnost izolacijskih plošč. Z izdelki SeCOM lahko vse komponente individualno prilagodite za doseganje boljše toplotno zaščite.

Izmere PVC oken in vrat opravljamo BREZPLAČNO!
Izpolnite povpraševanje