10 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom oken

1. Kaj pravzaprav?

Najprej je potrebno razmisliti, katero vrsto oken želite, kakšen naj bo način odpiranja, barva in obseg dela ob menjavi. Nakup stavbnega pohištva je za večino življenjska odločitev, zato vam svetujemo, da se pred nakupom dobro informirate in posvetujete s strokovnjaki. Le tako se boste lahko odločili za zanesljivega proizvajalca, ki vam bo izdelal kakovostno stavbno pohištvo, opravil strokovno in profesionalno vgradnjo ter vam zagotavljal tudi učinkovite ponakupne storitve.

2. kako dobro okno potrebujem?

Vsako okno je drugačno, zato je potrebno izbrati želeno toplotno izolativnost. Ni vseeno, ali kupujemo okno za v večstanovanjski objekt s skupnim ogrevanjem, za privatno hišo oziroma če gradimo energetsko varčno pasivno hišo. Izredno pomembna je odločitev za preverjenega proizvajalca profilov in drugih repromaterialov, saj je velika razlika, če je izdelek proizveden na primer v Nemčiji ali pa nekje na vzhodu Evrope oziroma v Aziji.

3. Kdaj lahko pričakujem svoja nova okna?

Dobavni roki so pri različnih ponudnikih zelo različni – od 2 tednov pa tudi do 8 tednov, kar je lahko zelo zamudno, kadar se vam mudi.

4. Ali kupujem pri preverjenem ponudniku?

Priporočamo vam, da se izogibate izdelkom z minimalno garancijo, temveč se raje odločite za izdelke renomiranega podjetja, ki vam garantira kakovost na vsakem koraku.

5. Kje naj kupim okna?

Pomembno se je odločiti, ali boste kupili izdelek pri proizvajalcu z dolgoletno tradicijo ali pri novincu oziroma še slabše pri raznih posrednikih, ki so pogosto polni obljub, vendar realizacija peša. Pomembna odločitev je tudi, ali boste kupili proizvod, narejen v Sloveniji, ali proizvod iz uvoza, katerega proizvajalec je lahko oddaljen tudi več tisoč kilometrov.

6. Okna na obroke?

Financiranje je ena pomembnejših odločitev, saj morate oceniti denarna sredstva, ki so vam na razpolago. Dobro se je pozanimati za možnosti kreditiranja ali obročnega odplačevanja pri samem dobavitelju.

7. Koliko časa traja montaža?

Menjava stavbnega pohištva se lahko opravi v enem dnevu, vendar nekateri dobavitelji postopek bistveno podaljšajo. To se najpogosteje zgodi pri posrednikih, saj nimajo lastne proizvodnje, ki bi v primeru napake hitro reagirala.

8. Kako je s servisom že vgrajenih oken?

Preverite, s kom imate opravka. Bodite pozorni, da ima prodajalec zagotovljeno tudi servisno službo blizu vas ter ali vam jamči dobavo rezervnih delov v celotni življenjski dobi izdelka.

9. Zakaj so cene oken različne?

Pred nakupom se je dobro že vnaprej odločiti, ali boste kupili poceni (kar je pogosto ceneno) ali pa se boste odločili za kakovosten, trajen in lepo dizajniran izdelek. Saj veste – Angleži pravijo, da niso tako bogati, da bi kupovali poceni.

10. Preverite merljive podatke, ki jasno kažejo kvaliteto oken

Na trgu je veliko ponudnikov, vendar zelo malo takih, ki vam bodo dali vse potrebne podatke brez zavajanj in prikrojevanja resnice. Od vsakega ponudnika zahtevajte naslednje podatke:

  • uw-izolativnost celotnega elementa
  • ug-izolativnost stekla
  • uf-izolativnost profila

Kvaliteta okna je točno merljiva kategorija in jo lahko preverite ravno z zgoraj naštetimi kazalci.

Na tržišču PVC stavbnega pohištva je danes ogromno ponudnikov. Pri nakupu se lahko odločate na podlagi cene, kvalitete, odnosa prodajnega osebja, estetskega videza elementov… Pomembno je, da se odločite premišljeno. Navsezadnje gre za dolgoročno investicijo. Pri samem izboru potrošniki povprašujete pri večih ponudnikih. Da lahko ponudbe med seboj primerjate, morate vedeti, na kaj morate biti pozorni. Nakup stavbnega pohištva mora biti prijetna izkušnja brez negativnih presenečenj, zato vam naj bo v pomoč tudi naslednja tabela:

Tabela primerjav med ponudniki

Izmere PVC oken in vrat opravljamo BREZPLAČNO!
Izpolnite povpraševanje