VARNO ZAKLENITE SVOJ DOM

11.05.2014

Vsepogosteje se srečujemo s primeri vlomov in tatvin. Mediji vsakodnevno poročajo o krajah, ki se dogajajo v bivalnih objektih. Že sam občutek, da je nekdo brskal po naših osebnih stvareh, ni nič kaj prijeten. Še slabše pa je, če nas vlomilci oškodujejo za denar in druge vrednosti.

 
Za varovanje doma lahko na trgu najdemo različne alarmne naprave, video sisteme"¦ Če spremljamo dogajanje na področju tatvin, lahko vidimo, da so vlomilci največkrat »prebrisani« in pridejo v objekt skoraj neopazno in tam, kjer bi človek rekel, da je nemogoče.


Varovanje doma se prične z vhodnimi vrati, za katera morate poskrbeti, da so dobro zaklenjena in da niso lahka tarča za vlomilce. V večstanovanskih hišah najbolj kvalitetno zavarujete svoj dom z protivlomnimi (varnostnimi) vrati, vendar je to pogojeno z večjim finančnim zalogajem. Tega se v večini primerov stanovalci izogibajo. Najpogosteje se potfrošniki odločajo za vhodna vrata s kvatiletno cilindrično ključavnico ter večtočkovnim zaklepanjem.

 
Osnova varovanja naj bi predstavljala cilindrična ključavnica, opremljena s kvalitetnim profilnim cilindrom, ki je izdelan tako, da ima vstavljene elemente, ki preprečujejo vrtanje in vlamljanje z raznimi orodji.


Cilindrični vložek ne sme gledati iz vrat več kot 3 mm, zato ga moramo obvezno zavarovati z varnostnim ščitom. Varnostni ščit je oblikovan tako, da je privijačen z notranje strani. V nasprotnem primeru bi lahko vsakdo od zunaj odstranil kljuko, kar mu bi omogočalo lažji vhod v prostor. Na zunanji strani ima vgrajeno kaljeno ploščo, katera preprečuje vrtanje v mehanizem ključavnice in zlom profilnega cilindra z vlomilskim orodjem.  Na voljo vam je široka paleta različnih oblik, materialov ter izvedb (kljuka/kljuka, kljuka/bučka, kljuka/inox ročaj"¦). Da pa se znebite velikega šopa ključev, pa vam priporočamo enoten cilinder na celotnem objektu.


Za varno počutje si ljudje namestijo tudi kukala. Danes popularno je digitalno kukalo, ki na ekranu pokaže razločno sliko, kaj se dogaja pred vhodnimi vrati. V uporabi so tudi varnostne verižice z zapahom.  


Včasih se vprašamo, zakaj zapravljati za vrata premoženje, če pa večina nepridipravov pride v objekt skozi okna oz. steklene površine. Tudi okna so zasnovana tako, da jih ne moremo kar odpreti od zunaj oz. sneti iz zapirnikov. Se pravi, da imajo tudi SeCOM okna varnostno okovje v standardu. Enak trend se pojavlja pri roletah. Tudi tu se lahko odločimo za dodatek, to so protivlomna zapirala oziroma protivlomne vzmeti. Glede stekla pa je v kletnih prostorih priporočljivo varnostno lepljeno steklo, ki se ne razbije tako enostavno.


Načinov, kako zavarovati svoj dom pred nepridipravi, je veliko. Od posameznika je odvisno, za katerega se bo odločil. Vse pa seveda prinese stroške, ki so odvisni od izbranega načina varovanja. Ali so to varnostna vrata, alarm, rešetke na oknih, kamere - zavedati se moramo, da prilika dela tatu.

Vse objave