TOPLOTNI MOST

11.12.2013

O toplotnem mostu moramo razmišljati že pri samem začetki gradnje. Kaj pravzaprav toplotni most je? Obstaja veliko literature na to temo, a vsa definira toplotne mostove nekako takole: "toplotni mostovi so mesta v gradbeni konstrukciji, kjer pri ogrevanju uhaja neprimerno več toplote, kot skozi ostale površine." Literatura navaja tudi toplotne mostove zaradi netesnosti in zaradi različnih notranjih površinskih temperatur.

 
Proizvajalci PVC stavbnega pohištva se vsakdanje srečujemo z omenjeno tematiko. Nekatere stranke namreč pred nakupom oken preučijo prav vse. Okno že samo po sebi predstavlja toplotni most, saj ima kljub izrednim lastnostim še vedno slabše toplotnoizolacijske karakteristike kot zunanja stena. Zato je seveda zelo pomembna pravilna vgradnja; nepravilna vgradnja lahko poveča toplotne izgube, kar je povezano z večjimi stroški ogrevanja. Čez določen čas se pojavijo druge posledice, kot so pojav plesni in pojav kondenza ter nasploh poškodbe na objektu. Pri vgradnji oken moramo biti posebej pozorni na stik okenskega podboja in zidu. Rega med okenskim okvirjem in steno mora biti pravilno dimenzionirana in zatesnjena. Pri vsem tem je potrebno upoštevati velikost oken in vse vpletene materiale. Z nepravilno vgradnjo okna se toplotne izgube namreč povečajo.

 
Pri klasični vgradnji vmesni prostor med oknom in zidom zapolnimo s poliuretansko peno ter z vijačenjem, vendar pa je potrebno vedeti, da poliuretanska pena ni odporna na UV žarke in vpija vodo. Ravno zaradi tega je priporočljivo dodatno vgraditi še ustrezna tesnila na notranji in zunanji strani. Okensko polico je potrebno vgraditi tako, da izoliramo tudi del opečnega zidu pod njo. Tako skozenj ne uhaja toplota, s tem tudi preprečimo možnost nastanka plesni na notranji strani pod oknom. Zaradi vse boljšega tesnjenja oken se ta pojav še hitreje pojavlja.
 Seveda je priporočljivo, da hkrati z okni obnovimo fasado in jo ustrezno toplotno izoliramo. Če nova okna vgradimo na mesto, kjer so bila stara, hiše pa nismo toplotno izolirali, vodna para pozimi ne bo več nemoteno prehajala, kot je prej skozi netesna mesta ob oknih in vratih, ampak bo kondenzirala na stenah. Toplotni most prav tako nastane, če špalet na zunanji strani zaradi pomanjkanja prostora ni mogoče izolirati z enako debelino toplotne izolacije kot na stenah.

 
Za ugotavljanje toplotnih mostov se uporablja
 termografska analiza. S pomočjo termovizijskega snemanja opravljamo termografske analize. Termovizijski posnetek prikaže pomankljivosti celotnega ovoja zgradbe: toplotne mostove, nepravilnosti v konstrukciji in vgradnji gradbenih elementov in materialov (npr. pomanjkljivosti pri vgradnji toplotne izolacije), netesnosti in poškodbe oken, vlago v objektu in vse druge posebnosti v zgradbi, ki bi jih sicer zelo težko odkrili.

Vse objave