TERMOPAN STEKLO

05.08.2015

Vgradnja stekla s slabšo toplotno izolativnostjo ni več ekonomsko upravičena, ker povečuje izgubo energije pozimi ter poveča ogrevanje prostorov poleti.


V sodobna okna se vgrajuje termopan steklo. Termopan steklo je zgrajeno iz dveh ali več, v izjemnih primerih do 4 stekel, ki so medsebojno spojeni z distančniki. V vmesnem prostoru se ponavadi nahaja žlahtni plin. Da bi dosegli boljšo toplotno izolativnost, je eno ali več stekel premazano z izolativnim premazom. Kot plin se največkrat uporablja argon, lahko se uporablja tudi kripton (za boljšo toplotno izolativnost) ali pa kombinacija obeh plinov. Kot standardno steklo se sedaj največkrat uporablja termopan steklo debeline 24 mm (pri večslojnih termopanih se debelina poveča).


Toplotna izolativnost stekla


Čim manjši je faktor toplotne prehodnosti (Ug-vrednost), manjše bodo toplotne izgube. Nižjo Ug-vrednost dosežemo, če medstekleni prostor polnimo s plinom (argon) ter če je eno izmed stekel (dvoslojni termopan) ali dve stekli (troslojni termopan) t.i. steklo Low-e, s posebnim nizkoemisivnim nanosom, ki preprečuje uhajanje toplote iz notranjosti stavbe.

Ug vrednost se meri v vatih na kvadratni meter na Kelvin (W / m²K). To kaže količino toplote, ki teče med notranjostjo in zunanjostjo skozi 1 m² okna pri temperaturi 1 Kelvin. Nižja je vrednost U, boljša je toplotna izolacija.


Oznaka izdelka

Sestava (mm)

Ug vrednost (W/m2K)

Debelina (mm)

Teža (kg/m2)

SeCOM 1,1

4/16/#4

1,1

24

20

SeCOM 1,0

4/16 Thermix/#4

1,0

24

20

SeCOM 0,7

4#/12/4/12/#4

0,7

36

30

SeCOM 0,6

4#/14/4/14/#4

0,6

40

30

SeCOM 0,5

4#/18/4/18/#4

0,5

44

30Steklo ima velik vpliv tudi na zvočno izolativnost. Glede na zaščito pred hrupom ima največjo vlogo debelina stekla. Normalno IZO 4/16/4 steklo, ki se standardno vgrajuje v stavbno pohištvo, ima zvočno izolacijo 33db. To pomeni, da zmanjšuje zunanji hrup od npr. 70 db na 37 db, kar v resnici ustreza temu, da se skozi zaprto okno s takšnim steklom ne slišijo avtomobili v zelo prometni ulici. Če so potrebne zahteve za dodatno zvočno izolacijo, vam v podjetju SeCOM nudimo tudi takšna stekla. .


Ob proizvodnji PVC oken in vrat tudi sami izdelujemo izolacijska termopan stekla in na ta način dopolnjujemo našo celovito ponudbo.


Izdelujemo vse vrste izolacijskega stekla na novi avtomatski liniji, s čimer ob vrhunskih vhodnih materialih zagotavljamo najboljšo kakovost izolacijskega stekla glede na kapaciteto ter zanesljiv in usposobljen kolektiv tudi hitro dobavo. Več o ponudbo si lahko preberete tukaj. 

Vse objave