ŠIRINA PROFILA PRI PVC OKNIH

22.03.2015

Če malo spremljamo trg PVC stavbnega pohištva, lahko vidimo, kako vsi poudarjajo širino samega profila. Pojavljajo se okna, ki imajo širino štoka že čez 90 mm. Takšno okno deluje masivno, zavzame pa tudi ogromno svetle površine. Pri manjših elementih na ta račun izgubimo veliko svetlobe, kar seveda ni naš cilj.


Širši okenski sistemi še ne pomenijo nujno boljše faktorje toplotne izolativnosti. Če primerjamo različne proizvajalce okenskih sistemov, vidimo različne tipe produktov. Ampak posplošimo lahko, da so okvirji 5 komorih sistemov debeline nekje 70mm, 6 komornih sistemov pa nekje 80+. Pri 5 komornih je še vedno neka stalnica. Kar se pa tiče 6 komornih, pa se pojavljajo odstopanja navzgor, tudi preko 90mm. Zakaj?


Pomembno se je vprašati, če s širino pridobimo boljšo toplotno prehodnost. Toplotna prehodnost ni odvisna le od širine profila (Uf). Na boljše faktorje vplivajo tudi razporeditev komor, ojačitve in debelina sten profila. Na tem mestu ne bomo razpravljali o vseh toplotnih prehodnostih (Ug in Uw), saj smo o tem že pisali v prejšnjih temah. Torej bomo opustili ostale dejavnike, ki vplivajo na boljšo U vrednost.


Če nakažemo konkreten primer. SeCOM ima v standardni ponudbi 6 komorni sistem Prestige, katerega debelina je 76/84mm (okvir/krilo). Na prvi pogled širina ustreza 5 komornemu sistemu. Ko pa pogledamo tehnične karakteristike, vidimo, da prekaša mnogo širše sisteme. Primerljiv je celo s sistemi debeline 90mm in več. Naš proizvajalec profilov Inoutic je tretji največji na svetu na področju proizvodnje plastičnih mas. Lahko pa rečemo, da je prvi na svetu v inovativnosti. V svojem lastnem laboratoriju so strokovnaji uspeli razviti sistem, ki je nenavadno tanek, vendar po karakteristikah presega vso konkurenco v podobnem rangu.

Popolnoma enako je pri našem sistemu Eforte. Debelina 84/84 mm je na videz klasika. Pojavljajo se 90 in več milimetrski sistemi. Veliko promovirajo 92mm in več. Po drugi strani pa ne prikazujejo vrednosti Uf, ki je v tem primeru najpomembnejši pokazatelj energetske učinkovitosti. Sistem Eforte je potrjeno najučinkovitejši sistem 80+ na trgu. Inoutic je praktično naredil profil, ki zadovoljuje prihodnje standarde. Ne samo, da izpolnjuje pogoje za pasivne hiše, pač pa jih presega. Kljub svoji tankosti dosega najboljšo Uf vrednost, ki je 0,95 W/m2K. Več o primerjavi med profili si lahko ogledate v naši temi Sistem Eforte - potrjeno najučinkovitejši sistem na trgu (http://www.oknainvrata.com/objava/sistem-eforte-potrjeno-najucinkovitejsi-sistem-na-trgu.html).


Zatorej - ne nasedajte ponudnikom, ki dajejo v ospredje širino okenskih profilov. Bodite raje pozorni na vrednost Uf, ki je pravi pokazatelj izolativne vrednosti. Če je profil širši, še ne pomeni, da je močnejši. Če ima po celotni širini razporejenih 5 ali 6 komor, pomeni, da so komore razporejene po večji površini, bolj na redko. Pri našem sistemu pa so komore optimalno razporejene po manjši širini, s čimer je dosežena boljša statika.

Vse objave