RAL MONTAŽA

28.01.2014

Standardi se skozi čas spreminjajo, stroški energije neprestano naraščajo. Želimo si zmanjšati stroške ogrevanja, zato iščemo nove rešitve in načine, kako čim več privarčevati.

Pri montaži PVC oken se srečamo z dvema vrstama montaže. Poznamo navadno montažo in RAL montažo. V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena navadna montaža z vijačenjem in poliuretansko peno. Montaža po smernicah RAL (RAL montaža) pa se je uveljavila predvsem pri gradnji pasivnih oz. nizkoenergijskih hiš. Nekatere države EU imajo tovrstno montažo predpisano kot obvezno. RAL montaža zagotavlja boljše tesnjenje in preprečuje nastanek toplotnih mostov.

 

Za kaj sploh gre pri RAL montaži?

 

Vgradnja po smernicah RAL vključuje troslojno tesnjenje. Notranji sloj je zrakotesen in paroneprepusten, s čimer se prepreči prehod vlage iz zunanjosti v prostor. Zunanji sloj pa je vodotesen in parapropusten. Tako je omogočen prehod pare iz prostora v okolico. Vmesni sloj je toplotna izolacija.

 

Takšna montaža se od navadne razlikuje zaradi dodatne zatesnitve med okenskim okvirom in steno. Zaradi tega ima okno enako zvočno izolirnost kot vstavljeno steklo. Vse stične površine med okenskim okvirjem in okensko odprtino morajo biti ravne, suhe in čiste ter brez prahu in maščob. RAL montaža je obvezna pri pasivnih hišah, manj pa je učinkovita pri starejših objektih in adaptacijah, kjer so toplotne izgube večje kje drugje. Problem pri adaptacijah je seveda ta, da okenske odprtine niso ravne in gladke. Zato se pri adaptacijah brez posebne priprave špalet takšen način montaže ne uporablja.

Vse objave