PVC OKNA

28.08.2019

Ko se odločamo za menjavo oken ali zapiranje novogradnje, se v prvi vrsti srečamo z izbiro materiala. Na trgu se pojavljajo novi materiali, nove kombinacije. Za kateri material se bomo odločili, pa je odvisno od večih dejavnikov. Potrošniki analiziramo stroške, življensko dobo oken/vrat, način vzdrževanja in čiščenja, možnost subvencij"¦


Iz različnih virov in raziskav lahko povzamemo, da PVC material najugodnejše vpliva na okolje. V preteklosti niso poznali pojma »varovanje okolja«. Danes smo ljudje bolj ozaveščeni, živimo drugače, priča smo napredku tako na tehničnem področju kot v znanosti. Zaradi vsega tega varovanje okolja pridobiva vse večji pomen. PVC okna so narejena iz umetnih materialov, ki se enakomerno raztezajo ves čas, s čimer je dosežena dobra toplotna izolacija. Materiali so zelo UV obstojni, se ne starajo ter rumenijo ali bledijo. PVC material je zelo dober izolator, zahteva minimalno vzdrževanje ter je neobčutljiv za vremenske razmere. PVC okna ne potrebujejo barvanja, prav tako ga ne razjedajo črvi. Če primerjamo cene oken drugih materialov, spadaj PVC elementi med cenejše. Pomembno je, da je PVC material mogoče reciklirati. Imajo dolgo življensko dobo, zato se zmanjša količina odpadkov. Poleg tega je pomembno, da ne gorijo, razen če ni prisoten kakšen gorljiv material. Okna, izdelana iz PVC materialov, zahtevajo pri izdelavi manj energije kot se je porabi pri drugih materialih. PVC je netopen v vodi, tako da ne onesnažuje voda.

 
Pomembna je tudi dobra zvočna izolacija. Komore, narejene iz PVC materialov, zelo dobro vsrkavajo zvočne signale. Večkomorni profili imajo tudi zelo nizko termično prevodnost, kar pomeni večjo toplotno izolacijo.


Še ne dolgo nazaj so se na trgu prodajala 3 in 4 komorna okna. Danes imamo potrošniki na razpolago 6, 7, 8 in več komorne PVC elemente. Vsaka komora doprinese k boljši izolaciji - toplotni in zvočni. Seveda je izolativnost odvisna ok mnogih dejavnikot, med drugimi stekla. Tudi glede zasteklitve se pojavljajo novi trendi. Nekoč standardno 2-slojno termopan steklo je zamenjala 3-slojna zasteklitev, nekateri povprašujejo tudi po štirih steklih.


Skratka, pred nakupom oken moramo preučiti različne dejavnike. Le tako se lahko odločimo optimalno in dosežemo pozitiven učinek na vseh področjih.

Vse objave