PROIZVODNJA ALI POSREDNIŠTVO

21.08.2016

Proizvodnja ali posredništvo? Vprašanje, ki se danes pojavlja v skoraj vseh branžah. Kje je perspektiva? Postavimo se v vlogo kupca. Kaj je bolj varno? Kaj je dolgoročno ceneje?  Seveda se moramo osredotočiti na panogo stavbnega pohištva, natančneje PVC okna. Potrošniki pri nakupu oken normalno povprašujejo na vseh koncih. Posledično zberejo več ponudb, jih med seboj primerjajo. Pri odločanju o nakupu ima pomembno vlogo cena. Na izbiro vplivajo še mnogi drugi dejavniki, kot so kvaliteta, odnos prodajnega osebja, prepoznavnost firme, profesionalna montaža"¦ Zelo pomembno pa je tudi, kje je okno nastalo. Zakaj?  Na trgu se pojavljajo posredniki PVC stavbnega pohištva. Se pravi, da elemente le ponujajo in prodajajo, naročijo pa jih kje drugje, velikokrat v drugi državi. Vse lepo in prav. Ponujajo »kakovost«, izdelki so narejeni po meri in potrebah kupca, izbira je velika, cene so privlačne. Posredniki PVC oken ne izdelajo, nimajo svoje lastne proizvodnje. Sedaj se sprašujete, kje je problem"¦ Prvi problem nastane pri dobavnem roku. Dobavni roki pri takih »dilerjih« so največkrat do 6 tednov. Naslednji problem je servis. Kako lahko pričakujemo kvaliteten in hiter servis, če pa posrednik ni izdelal okna sam. Ali bo odziv na servis/reklamacijo ažuren? Tudi garancija na takšne elemente je vprašljiva. Pri tovrstnih nakupih moramo biti pozorni na »droben tisk«.

 
Vzemimo primer, da se pri vas izvaja montaža PVC oken. Monterji pridejo na objekt, da bi opravili svoje delo, zmontirali vse potrebno. Da bi bil nakup ugodnejši, ste kot premišljeni potrošnik predhodno demontirali stara okna, hišo imate na prepihu. Ob prihodu monterji ugotovijo, da imajo okno, ki je namenjeno za v spalnico, napačnih dimenzij"¦ Hmmmm, kaj storiti? Posrednik, ki je le naročnik pri enem drugem podjetju, seveda okno takoj naroči. Vendar glede na to, da je le posrednik, je odvisen od dobavnega roka dobavitelja. Kako boste rešili problem z odprtino v spalnici, glede na to, da ste staro okno demontirali in leži v večih razžaganih kosih na kupu za deponijo? Četudi vam posrednik obljubi, da bo okno v najkrajšem možnem času, je ta čas še vseeno vsaj en teden.

 
Denimo, da se to zgodi ponudniku stavbnega pohištva, ki ima lastno proizvodnjo, konkretno v podjetju SeCOM. Monterji sporočijo podjetju napako, le - ta pa se takoj odzove. Profil gre takoj v razrez, takoj se začnejo delati termopan stekla. V kratkem času so stekla suha, element zavarjen in zastekljen. Okno je pripravljeno za vgradnjo v vašo spalnico. Bistvo vsega tega je hitra odzivnost v primeru napak. Če ima podjetje lastno proizvodnjo, je njegovo obnašanje bolj fleksibilno.

  
Seveda bi na tem mestu lahko ponazorili mnogo problemov, ki se pojavljajo pri nakupu oken pri posrednikih. Vendar smo na kratko podali bistva. Pomembno je, da je potrošnik pozoren ne le na ceno elementov, pač pa tudi na to, kje okno nastane, iz katerih profilov je narejeno in seveda na kvaliteto. Zatorej vas še enkrat vprašamo - kje boste naročili okna, pri proizvajalcu ali posredniku? Menimo, da zaradi večje stopnje sigurnosti vsekakor pri proizvajalcu.

Vse objave