PRIMERJAVA PVC IN LESENIH OKEN

14.06.2015

TOPLOTNA PREHODNOST

Glaven razlog za hiter razvoj oken v zadnjih letih, je poleg estetike, varnosti, tehnike in drugih zmanjševanje toplotnih izgub.

Pravijo, da prav čez okna, pri dobro izoliranem zunanjem ovoju in strehi uhaja največ toplote.

Skupna toplotna prehodnost okna je določena glede na povprečje toplotnih prehodnosti okvira in zasteklitev glede na deleže njihovih površin ob upoštevanju toplotnih izgub na stikih.


ZASTEKLITEV

Največ se vgrajujejo okna z dvojno zasteklitvijo, pri kateri so toplotne izgube kar 2,7 krat manjše kot pri običajni "termopan" zasteklitvi. Tak primer je dvojna zasteklitev z eno plastjo nizko emisijskega nanosa in plinskim (argonskim) polnjenjem v medstekelnem prostoru.

Okna s trojno zasteklitvijo se vgrajujejo predvsem v pasivne hiše. Okvirji za okna pasivnih hiš imajo vgrajeno v komorah toplotno izolacijo. Toplotna prehodnost takšnih oken (skupno okvir in steklo)  znaša  največ 0,8 W/m2K, zasteklitve pa 0,5 do 0,8 W/m2K.


OKVIRI

Les ali PVC

Odgovor na vprašanje o prednostih in slabostih lesenih oken in oken iz PVC je vse prej kot enostavno. Toplotni upor okvira narašča z njegovo debelino. Med energijsko varčne štejemo okvirje z debelino 70 mm in več. Toplotna prehodnost okvirja iz lesa se giblje med 1,5 do 1,8 W/m2K. Za izdelavo se pretežno uporablja les iglavcev. Razvoj PVC profilov iz katerih se izdelujejo okvirji za okna, je šel od dvo komornega in tri komornega do pet oziroma šest komornih profilov. Slabši PVC profili imajo U - vrednost od 2 do 2,4 W/m2K. Tri komorni profil ima U - vrednost okoli 1,6 W/m2K, medtem ko pet komorni profili dosegajo U - vrednosti približno 1,2 W/m2K. Sodobni PVC okviri so že odpornejši na UV sevanje ter tudi dimenzijsko stabilni.

Les je naravni material in kot tak ima prednost pred PVC, ki je ekološko manj primeren. Ker se okna iz PCV relativno novejši izdelek, zato tudi standardi, predvsem tisti, ki naj bi opredeljevali trajnost še niso v celoti dorečeni. Če pa se zaradi cene odločimo za PVC okna, se odločimo za kakovostnega proizvajalca. Prav tako je konstrukcija lesenih oken drugačna od PVC oken. Ta so narejena iz profilov, ki imajo različno število komor in ojačitve v notranji strukturi, zato je tudi kakovost teh profilov lahko različna.

Če se omejimo samo na okvir, lesene okvirje izdelujemo v Sloveniji. Izdelava lesenega okvira je lahko temeljita, saj lahko pri izdelavi oken začnemo že pri drevesu oziroma lesu kot surovini. Okna iz PVC se pri nas izdelujejo iz uvoženih profilov, zato na kvaliteto materiala ne moremo vplivati. Izdelava oken iz PVC je relativno enostavna (razrez, varjenje, sestava), zato je cenejša kot izdelava lesenih oken.Toplotna prehodnost okna je v glavnem odvisna od vrste stekla, saj stekla predstavljajo glavni del površine. Tako približno velja, da je toplotna prehodnost lesenih oken ekvivalentna tri komornem sistemu pri PVC oknih.

Vse objave