POLJSKA OKNA

27.02.2019


Konec aprila je bil v enem izmed slovenskih časopisov objavljen zanimiv članek o udoru uvoženih PVC oken na naš trg. V nadaljevanju povzemamo le-tega, ker menimo, da gre za peročo tematiko na trgu PVC stavbnega pohištva.


Večini slovenskih proizvajalcev oken se je prodaja lani znižala. Ena od težav, s katerimi se srečujejo, je čedalje večji uvoz cenenih oken. Zato so bili nekateri uveljavljeni proizvajalci prisiljeni znižati cene.


Kriza v gradbeništvu, padec kupne moči prebivalstva in uvoz cenejših PVC-oken so ključni vzroki, da se je številnim slovenskim proizvajalcem oken prodaja lani znižala. Dodatna težava v letošnjem letu so zamude pri podeljevanju subvencij Eko sklada, na katere računa marsikateri kupec oken. Medtem ko je Eko sklad v preteklih letih razpis za subvencije objavil na začetku leta, ga je letos objavil šele minuli petek, še brez vlog za prosilce.


Poljska prevzema vodilno mesto v Evropi

Še pred nekaj leti je na slovenskem trgu obstajal zanemarljiv delež oken iz tujine. Toda v zadnjem času se uvoz vse bolj krepi, predvsem s Poljskega. Poljaki postajajo vodilni proizvajalci PVC-oken v Evropi. V primerjavi z večjimi slovenskimi družbami, ki izdelujejo okna po naročilu in meri, so poljska okna industrijska, izdelana iz cenejših materialov in občutno cenejša. Ravno zaradi cenovnih pritiskov gre Poljakom osvajalski pohod po Evropi dobro od rok. Tamkajšnja proizvodnja oken je močno subvencionirana z evropskimi sredstvi. Poljski proizvajalec Drutex je pred kratkim postavil eno največjih tovarn za okna v Evropi, ki ima tolikšne zmogljivosti kot okrog 150 slovenskih proizvajalcev oken skupaj.


Na slovenskem trgu so že dalj časa prisotna avstrijska okna, po vstopu Hrvaške v EU pa narašča uvoz oken iz sosednje države. Ena od družb, ki se pri nas hitro širi, je podjetje s sedežem v bližini Delnic. Na slovenskem trgu je prisoten tudi varaždinski proizvajalec. Tudi številni naši proizvajalci izdelujejo okna v BiH, čeprav jih pri nas prodajajo pod slovensko blagovno znamko.


Maloprodajne cene v Sloveniji enake izvoznim cenam

Po eni od raziskav se nikjer v zahodni Evropi okna ne prodajajo tako poceni kot v Sloveniji. Številni očitki na tem področju gredo tudi Eko skladu. Iz vrst predstavnikov proizvajalcev oken sicer na račun Eko sklada letijo številni očitki. Od države tako pričakujejo, da bi bila sredstva na voljo tudi v času mrtve sezone, torej od novembra do marca. Eko skladu očitajo, da bi moral bolj podpirati industrijo stavbnega pohištva, ne pa da največ sredstev nameni za toplotne črpalke (lani 29 odstotkov), od katerih se jih veliko uvozi.  

 

Kaj želimo povedati? Članek je zanimiv, ni pa prepričljiv. Ne daje pravih argumentov, zakaj so poljska okna slabša. In upamo si trditi, da so slaba, nekvalitetna. Poljska okna po svoji sestavi niso narejena za evropski trg. Tudi ne vsebujejo UV stabilizatorjev, ki bi bili odporni oz. prilagojeni na naše podnebje. Se pravi, da se vam lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da bodo bela okna čez par let porumenela. Tudi okovje v takšnih oknih ni močno, zato pride do lomov in povesov. Poleg tega pa je seveda tudi garancija vprašljiva. Če že dobite garancijo na elemente, pa se vprašajte, kaj bo s posrednikom (muho enodnevnico), ko ga boste potrebovali.

Zakaj NE kupiti pri posrednikih, pa si lahko preberete v naših temah »proizvodnja ali posredništvo« in »garancija na PVC okna«.

Vse objave