PANORAMSKE STENE

09.04.2014

Včasih so panoramske stene pomenile veliko potrato energije za ogrevanje in hlajenje. Danes pa so tako rekoč obvezen element v sodobni arhitekturi. Njihova uporaba se je v zadnjih letih izrazito povečala, za svoje pa so jih vzeli tudi arhitekti, ki skoraj ne načrtujejo več novogradenj brez panoramske stene. Panoramska stena daje ambientu svoj čar.

 
Če pogledamo današnje novogradnje, je trend takšen - pritlična hiša z veliko steklenih površin, ravne linije, brez balkona"¦ Pri sodobnem načinu gradje so panoramske stene oziroma elementi z drsnimi vrati postali nepogrešljivi.


Velike steklene površine prostor dodatno osvetlijo in ga navidezno povečajo, poleg tega omogočajo neposredno prepletanje notranjosti z zunanjostjo. Drsna vrata omogočajo večjo prehodnost, dajejo občutek zračnosti in povezanosti z okolico. Dobrodošli pa so tudi sončni dobitki, ki jih lahko izrabljamo skoraj vse leto. Panoramska stena mora biti pravilno umeščena, poleti pa pravilno senčena in zaščitena pred dežjem. Slabosti panoramskih sten pravzaprav ni, če so pravilno načrtovane in izvedene.

 
Da panoramska stena ne bi povzročila velikih izgub energije za ogrevanje oziroma hlajenje, je pri njenem načrtovanju in postavitvi treba upoštevati umestitev glede na tloris stanovanja, izolativnost stekel in izbiro ustreznih senčil.

Senčenje stekla je zelo pomembno, saj lahko panoramska stena poleti, če ni ustrezno zastrta, deluje kot radiator, zato se je primernejše odločiti za zunanja senčila, saj le tako preprečimo, da se steklo ne pregreje preveč.


Sodobne arhitekturne smernice narekujejo vedno večje steklene površine, zato je pomembno, da izberete stekla z dobro toplotno izolativnostjo. Za zasteklitev veljajo enake zakonitosti kot pri klasičnih oknih, priporoča se trojna zasteklitev, s katero se doseže dobra toplot­na prevodnost. Z večjo površino se poveča tudi teža stekla, s tem trpi tako okovje kot uporabnik, zato je potrebno biti pri izbiri le-tega zelo previden.


Tehnični strokovnjaki podjetja SeCOM vsekakor za dimenzije večje od 3000 priporočajo dvoslojno zasteklitev.

Vse objave