ODSTRANJEVANJE PLESNI

16.01.2017

Prišel je čas, ko se narava začne počasi prebujati iz svojega zimskega počitka. Z njenim prebujanjem je seveda povezana tudi človekova aktivnost. Včasih so nekateri rekli, da se »nekdo obrača po vetru«. Dejansko to malce drži. Prvo sonce in pomlad vsako leto prineseta že običajna, utečena dela. Začne se delo na vrtu, vinogradu, čiščenje okrog hiše in v hiši, urejanje okolice"¦ in nenazadnje pridejo na vrsto tudi okna. V prodaji so različna čistilna sredstva za čiščenje stekla. Poleg čistila potrebujemo še krpo, ki ne pušča sledi. V praksi se veliko uporablja tudi časopisni papir. S časopisnim papirjem se steklo zelo dobro očisti, hkrati pa je vedno pri roki. Pri čiščenju oken lahko uporabimo tudi različne pripomočke, kot je teleskopski čistilec stekel in podobno.

 
Spomladi, ko je kurilna sezona končana, se lotimo tudi zelo neprijetnega odstranjevanja plesni. Čez leto se je morda začela v kotih nabirati plesen. Zakaj? Plesen smo že omenjali v temi Kondenzacija. Plesen je nastala zaradi nezadostnega zračenja prostorov, slabe zunanje izolacije in hladnih zidov ter ogrevanja prostorov, toplotnih mostov in podobno. Slikopleskarji pri delu uporabljajo določeno emulzijo, s katero odstranijo plesen in preprečijo ponoven pojav le - te. V boj proti plesni lahko stopimo tudi sami. Iz prakse in izkušenj lahko kot učinkovito sredstvo za zatiranje plesni omenimo vsem dobro poznano varikino. Varikino nalijemo v steklenico s sprejem ter poškropimo prizadeta mesta. Takoj opazimo, kako plesen brez kakršnegakoli dodatnega brisanja izginja. Postopek ponovimo čez kaki dve uri. Seveda moramo pri tem prostor zračiti, saj ima varikina zelo močan vonj. Tudi zaščitne rokavice, očala ter delovna halja so priporočljivi. Vonj po varikini bo sicer prisoten še kak dan, plesen pa bo izginila. Če nimate pri roki varikine, je dober nadomestek tudi arikina.

 
Različne emulzije, varikina in druga razpršila prinašajo žal le začasno rešitev. Plesen je trdovratna nadloga, ki se rada vrne. Pomembno je, da skušamo preprečiti njen nastanek. Prostore moramo vsak dan zračiti. Prezračevanje vpliva na prisotnost vlage v prostoru. Zaradi le - te pride do plesni. Vsebnost vlage se poveča tudi zaradi čisto vsakodnevnih opravil, kot so: sušenje perila v prostoru, kuhanje, kopanje..

 
Kaj torej lahko naredimo? Zračimo, zračimo in še enkrat - zračimo. SeCOM okna z GU UNI - JET okovjem vam že v standardu ponujajo funkcijo zračenja pri polodprtem oknu. Plesen ne kvari le izgleda, ampak ima negativen vpliv tudi na zdravje. Zatorej naj ne bo spomladansko čiščenje nadloga. Nevšečna opravila imajo velik doprinos na naše splošno počutje in vsakdan.

Vse objave