ADAPTACIJA HIŠE - ENERGETSKA SANACIJA

12.05.2014

Če se lotimo celovite adaptacije hiše, le - ta predstavlja velik strošek. Kje začeti? Znano je, da se skozi dotrajana okna in vrata nenadzorovano izgublja največ toplote. Ko se lotimo energijske obnove hiše, je menjava oken in vrat prvi ukrep. Tudi če nameravamo narediti novo fasado z boljšo izolacijo, je priporočljivo, da najprej zamenjamo okna. Tako namreč dosežemo optimalno energetsko varčnost. Za energetsko sanacijo bi lahko rekli, da se vse začne pri zamenjavi stavbnega pohištva, nato izolaciji zunanjih sten, na koncu pa seveda tudi obnova ogrevalnega sistema.

 
Zakaj menjati okna pred izdelavo fasade? Normalno, zaradi možnih poškodb zunanjih špalet nove fasade. Navajamo še drugi, bolj tehten razlog. Če nova okna vgradimo na isto mesto, kjer so bila stara, nato pa na zidove položimo na primer 15 centimetrov izolacije, na zunanji strani dobimo zelo veliko špaleto, ki jo je zelo težko ustrezno toplotno izolirati. Poleg tega bo v notranjost hiše prišlo manj svetlobe. Nova okna je zato priporočljivo vgraditi v linijo zidu, da bo špaleto tvorila toplotna izolacija.


Kakšna okna vgraditi, je stvar posameznika. Seveda je priporočljivo pred nakupom preučiti značilnosti oken, to so toplotne prehodnosti, zvočna izolativnost, vrste zasteklitve, material, tesnjenje, število komor v profilu"¦ Investitor se mora zavedati, da kupuje okna za dlje časa. Na nakup vpliva tudi vzdrževanje oken oziroma vrat. Dejstvo je, da PVC okna ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Kot pri vseh vrstah oken je potrebno mazanje okovja. PVC je material, ki k sreči tudi ne zahteva barvanja oz. mazanja z zaščitnimi sredstvi (barvanje je potrebno pri lesenih oknih).


Pred nakupom oken in vrat je pomembno tudi, da poznamo proizvajalca oziroma da ima podjetje, ki prodaja stavbno pohištvo, ustvarjen določen renome. Zakaj? Ker dobroime nakazuje, da je firma stabilna. Kajti gledati moramo dolgoročno. Kje bomo čez nekaj let kupili rezervne dele v primeru, če se nam kaj okvari? Tako imenovani »garažni proizvajalci« nam jih po vsej verjetnosti ne bodo priskrbeli. Enako velja za posrednike (več o tem v temi »Proizvodnja ali posredništvo«).

 
Pri energetski sanaciji hiše oz. pri menjavi oken je pomembna tudi montaža. Montaža mora biti izvedena pravilna, da se izognemo toplotnim izgubam. Pomembno je, da vgradnjo zaupamo strokovnjakom. Le tako bo okno opravljalo svojo nalogo.

Energetska sanacija objekta ne sme biti zgrešena naložba. Namen obnove je zmanjšati toplotne izgube ter povečati bivalno udobje. S časoma se nam stroški sanacije vsekakor povrnejo v obliki prihranka pri ogrevanju/hlajenju hiše.

Vse objave