3 - SLOJNA ZASTEKLITEV

22.06.2014

S 3-slojno zasteklitvijo privarčujete na energiji in denarju

 
Stara in enojno zastekljena okna so razlog za visoke stroške ogrevanja. Toplotna izolacija sodobnih oken je veliko boljša, kot je bila pred nekaj leti.


Če primerjamo: okno z enojno zasteklitvijo iz zgodnjih osemdesetih let je imelo v povprečju toplotno prehodnost pribižno 5-6 W/m2K. Danes okna ne smejo imeti Uw-vrednost večje od 1,3 W/m2K, zaradi uredbe o varčevanju z energijo (EnEV 2009). V bodoče bodo morale biti Uw-vrednosti še manjše od 0,95 W/m2K. To je odličen način za učinkovito zmanjševanje stroškov ogrevanja in porabe energije. V današnjem času je dodatni strošek za trojno zasteklitev minimalen in amortizacija se hitro doseže z večjo energijsko učinkovitostjo.
 

Že s standardnim okenskim sistemom Eforte z jekleno ojačitvijo (Uf(okvirja)=0,95 W/m2K) in 3-slojnim steklom (Ug(stekla)=0,6 W/m2K ), kjer je toplotna prehodnost celotnega okna Uw=0,8 W/m2K (standard za pasivne gradnje), prihranite pri stroških kurilnega olja kar do 1120 L/leto, kar je približno 784 Eur in zmanjšate emisije CO2 za 2240 kg na letni ravni.


Izračun temelji na primerjavi s starim oknom z enojno zasteklitvijo (Uw-vrednost 2,8 W/m2K), za okno standardne dimenzije 1,23 m x 1,48 m. Osnova za obračun stroškov za ogrevanje: stroški goriva 0,70 EUR / liter in površina oken 50m2.
 

Udobnejše bivanje s 3-slojno zasteklitvijo
Vsi poznamo občutek, ko pozimi zaznamo hladnejši zrak v bližini okna zaradi česar po navadi povečamo temperaturo ogrevanja. Dobro počutje ni odvisno samo od sobne temperature in zraka, velik vpliv imajo tudi temperatura tal in stenskih površin ter oken. Večje temperaturne razlike med posameznimi površinami prispevajo k temu, da hladnejše stvari »vlečejo« toploto nase in s tem ohlajajo izvor toplote. Ljudje to opazimo kot ohlajanje kože, kar vpliva na naš občutek za temperaturo.


3-slojna zasteklitev ima velik vpliv na pretok zraka in površinske temperature.

V 3-slojno zastekljenih oknih so vmesni prostori med stekli napolnjeni z redkimi plini, ki imajo nizko toplotno prevodnost. To pomeni, da se zelo malo toplote prenese na zunanje steklo in s tem se zadrži toplota na notranjem delu zasteklitve.

Glede na študijo, opravljeno na Inštitutu za testiranje v Rosenheimu (IFT), v kateri so primerjali dvojno zasteklitev s 3-slojno pri zunanji temperaturi -10°C in sobni temperaturi +20°C, je bila razlika v temperaturi med dvojno in trojno zasteklitvijo skoraj 9°C. Dvojna zasteklitev je imela temperaturo na notranji površini 9,5°C, 3-slojna zasteklitev pa 17,7°C. Občutek ugodja, je kot posledica manjše temperaturne razlike na sobno temperaturo in temperaturo drugih površin, bistveno izboljšan.

Ljudje, ki načrtujejo novogradnjo ali obnovo, bi morali resno razmisliti o nakupu oken s trojno zasteklitvijo.

Eforte                                                                      Standardna izvedba z jekleno ojačitvijo

Uf (okvir)                                                                  0,95 W/m2K

Ug (troslojna zasteklitev)                                        0,6 W/m2K

Uw (celotnega okna)                                               0,8 W/m2K (standard za pasivne hiše)

Prihranek                                                                1120 litrov kurilnega olja/ leto

Prihranek pri stroških ogrevanja v prvem letu        784,- Eur

Zmanjšanje emisij CO2 na leto                               2240 kg / letno

Vse objave